Damster Stedelijk Harmonie Orkest

Door samenwerking hoger op

Next Generation 1 & 2

Het Damster Stedelijk Harmonie Orkest is sinds februari 2010 uitgebreid met een heus leerlingenorkest. Het leerlingenorkest is een samenwerking tussen  de leerlingen van DSHO en de leerlingen van Slagwerkensemble Appingedam (SEA). Onder de naam The Next Generation treden onze leerlingen samen op. Een gedeelte van deze leerlingen speelt inmiddels ook al mee in het groot orkest. 

Bij de verschillende verenigingen groeide steeds meer het idee om iets meer te doen voor de leerlingen van de verenigingen. Het aantal leerlingen van beide verenigingen was te klein om een leerlingenorkest op te zetten. Daarom hebben ze besloten de krachten te bundelen.

Klaarstomen

Het leerlingenorkest is een orkest bestaande uit jonge en minder jongere leerlingen, met hulp van ervaren muzikanten van de verenigingen. Het doel is om de leerlingen enthousiast te houden en klaar te stomen voor het grote orkest van DSHO en het Slagwerkensemble Appingedam. Want samen spelen in een orkest is heel anders dan in je eentje muziek maken. 

Niveau

De stukken die gespeeld worden in het leerlingenorkest verschillen van niveau, zodat ook de leerlingen die al wat verder zijn uitdaging blijven hebben. Leerlingen die ongeveer een jaar les hebben gehad, kunnen instromen in het leerlingenorkest. 

Optredens

Alleen repeteren is natuurlijk ook maar saai. Daarom wordt het leerlingenorkest altijd betrokken bij optredens van de verenigingen. Maar ook zelf staan ze hun mannetje al! Zo wordt er in de periode van kerst vaak een kerstoptreden gegeven. Gemiddeld gezien treden de leerlingen 3 a 4 keer per jaar op. 

Repetities

 De repetities van het leerlingenorkest zijn elke maandagavond, van 18:30 uur tot 19:15 uur in de kantine van sporthal Eelwerd aan de Opwierderweg te Appingedam. 

Het orkest staat onder leiding van Gerwin van der Leij en bestaat op dit moment uit zo'n zestien leerlingen en vijf ervaren krachten. Er zijn klarinettisten, saxofonisten, een trompettist, een fluitist en meerdere slagwerkers.

Meer weten?

Wil jij ook muziek maken en instromen in het leerlingenorkest van DSHO en SEA? Vul dan het contactformulier in en dan nemen wij contact met je op!

Met ingang van 22 oktober 2014 is DSHO, in samenwerking met Slagwerkensemble Appingedam, gestart met lessen 'muzikale vorming'.

 Muzikale vorming voor groepen 3 en 4 en 5

Tijdens de lessen muzikale vorming komen de basisvaardigheden van het maken van muziek aan bod aan de hand van aansprekende liedjes. Hiermee wordt een brede basis gelegd voor de verdere muzikale ontwikkeling van het het kind. In het eerste deel van het seizoen staan zaken als melodie, maat en ritme centraal. Ook leren de kinderen de eerste noten lezen en noteren. Na de kerstvakantie komen hierbij ook allerlei instrumenten bij aan bod.

De lessen worden door Els de Waal en Gerwin van der Leij gezamenlijk gegeven op woensdagmiddag van 14:45 uur tot 15:15 uur, in sporthal Eelwerd te Appingedam.